19/01/2024

Mevsimsel Depresyon Nedir? Depresyonun Çözümleri Nelerdir?

Mevsimsel Depresyon Nedir? Nasıl Depresyon İle Başa Çıkarız? Depresyonun Çözümleri?

Neden Depresyona Gireriz?

Özellikle havaların soğuduğu ve yağışların arttığı bu soğuk kış günlerinde bireylerde mutsuzluk, karamsarlık, bitkinlik gibi duyguların yoğunluğunda artış gözlemleyebiliyoruz. Bunun en önemli nedenlerinden biri havanın sıcaklığı, bulutlu, yağmurlu, güneşli olması gibi etkenlerin bireylerin ruh hali üzerinde oldukça etkili olmasıdır.

Havaların soğumasıyla ve güneşli gün sayısının azalmasıyla birlikte kendinizde bitkinlik, depresif ataklar, karamsarlık, umutsuzluk gibi duygular gözlemliyorsanız mevsimsel depresyon yaşıyor olabilirsiniz.

Peki mevsimsel depresyon nedir, neden olur, nasıl başa çıkabiliriz biraz bunlardan bahsedelim:


Mevsimsel Depresyon Nedir?
Mevsimsel depresyon özellikle sonbahar ve kış aylarda depresif ataklarla birlikte gözlemlenen, belirtilen aylarda depresif ruh halinin artış gösterdiği bir çeşit duygudurum bozukluğudur.

Sonbahar ve kış aylarında artış gösteren mevsimsel depresyon ilkbahar ve yaz aylarında azalma gösterir.  

Kadınlarda erkeklere oranla dört kat daha fazla görülmektedir.  Majör depresyon ile karıştırılmaması gereken mevsimsel depresyonu majör depresyondan ayıran en önemli özellik depresif belirtilerin ve atakların mevsimsel olarak artış göstermesidir.  Mevsimsel depresyon en az iki yıl boyunca art arda aynı mevsim içerisinde en fazla birkaç ay boyunca görülmelidir ve diğer mevsimlerde depresif belirtilerde azalma gerçekleşmelidir.


Mevsimsel Depresyon Neden Olur? 
Hava koşullarının insanların ruh hali üzerinde etkili olması sonucunda kışın sıcaklıkların düşmesi, güneşli gün sayısının azalması, yeterince gün ışığına maruz kalamamamız gibi nedenler mevsimler depresyonun olasılığını artırır.

Bunun yanında psikolojik nedenler olarak, kış aylarında uyku saatlerimizin değişmesi, strese ve kaygılı durumlara oldukça fazla maruz kalmamız da mevsimsel depresyon üzerinde etkili olmaktadır. 


Serotonin hormonu kişinin mutluluğunu artıran, kişinin ruh hali üzerinde etkili olan bir hormondur.  Yeteri kadar gün ışığına maruz kalamayan bireylerde serotonin hormonunda azalma olduğu gözlemlenmiştir. Bu durum kış aylarında depresyon yaşanma olasılığının artmasını açıklamaktadır. 
Ayrıca kişinin aile öyküsünde depresyon bulunması da bireylerde biyolojik olarak depresyon olasılığını artırmaktadır. 


Mevsimsel Depresyonun Belirtileri Nelerdir?
İzmir depresyon belirtileri arasında: 

  •  Umutsuzluk
  •  İsteksizlik
  • Karamsarlık
  • Sosyal hayatta güçlük çekme
  • Sinirlilik
  • İştahın artması veya azalması
  • Uyku sorunları 
  • Cinsel istekte azalma
  • Daha çok yağlı ve karbonhidratlı yiyecekleri tercih etmek
  • Fiziksel aktiviteler gerçekleştirmekte zorlanma

Mevsimsel Depresyon ile Nasıl Baş Edebiliriz?
Birçok kişi tarafından merak edilen mevsimsel depresyon ile baş edebilme yöntemi nedir ve bundan nasıl kurtulabiliriz gibi sorulara cevap olarak tek bir yöntem söylemek doğru olmaz.

Depresyonun çözümleri? Depresyona ne iyi gelir?

Psikoterapi, ışık tedavisi (fototerapi), yeterli egzersiz programı uygulamak, doğru uyku programı uygulamak gibi tedavi yöntemleri oldukça sık kullanılan ve en etkili olan tedavi yöntemlerindendir. 


1.Psikoterapi Tedavisi
İzmir psikoterapi tedavisinde kişinin depresif hissetmesine neden olan, kişiye mutsuz hissettiren düşüncelerin belirlenip, danışan tarafından bu olumsuz düşüncelerin olumlu düşüncelerle değiştirilmesi sağlanmaktadır. İzmir depresyon terapisi yöntemi diğer tedavi yöntemleri ile uygulandığında en etkili sonuçlar ile kişinin duygudurumunda ciddi düzelmeler oluşmaktadır. Bu anlamda izmir en iyi psikolog ile seans almak sizler için en doğru tercih olacaktır.

2.Işık Tedavisi
Kişinin ruh hali üzerinde önemli bir yeri olan gün ışığının yeteri kadar alınmamasından kaynaklanan mevsimsel depresyonla baş edebilmek için kişi, çeşitli ışık kaynakları kullanılarak gün ışığına benzer bir ışığa yaklaşık 30-40 dakika boyunca maruz bırakılır. Bu sayede yeterli gün ışığının alınması sağlanmış olur. Haliyle duygu durumundaki dalgalanmalarda da değişimler meydana gelmeye başlar.
 

3.Fiziksel aktiviteler
Özellikle kişinin fiziksel aktiviteler ile meşgul olması, vücut yorgunluğunu artırmakta ve kişinin uykuya çabuk dalmasını kolaylaştırmaktadır. Fiziksel aktiviteler hem zihinsel hem fiziksel olarak kişinin meşgul olmasını sağlar ve depresyondan uzaklaşmasına da  yardımcı olur. Özellikle boş kalmanın depresif düşünceleri artırmasına karşılık boş vakitleri egzersizlerle doldurmak kişiye fayda sağlamaktadır.


Kişinin Depresyon İle Başa Çıkması İçin Uygulayabileceği Yöntemler
•    Fiziksel aktiviteler oldukça faydalı olmaktadır. Dilediğiniz yerde size iyi gelecek şekilde fiziksel aktiviteler gerçekleştirebilirsiniz.
•    Uykunun belirli bir düzene oturtulması gerekmektedir. Verimli ve sağlıklı bir uyku düzeniniz olmalıdır. 
•    Güneşli olan günlerde mutlaka güneş ışığına maruz kalmalısınız. 
•    Güneşli gün olmadığında bulunduğunuz ortam mutlaka havalandırılmalı ve ışıklandırılmalıdır. Karanlık ortamlara maruz kalmak depresif ataklarınızı tetikleyebilir. 
•    Kendinize iyi gelecek, size mutlu hissettiren aktiviteler veya hobilerinizle uğraşabilirsiniz. 
•    Sosyalleşmeye daha fazla vakit ayırmak size iyi gelebilir. 
•    Olumsuz, sizi kötü etkileyen durumlardan ve olaylardan uzak durmanız gerekmektedir. 


Bu durumun artık günlük faaliyetlerinizi etkilediği, yaşamsal faaliyetlerinizi devam ettirebilmekte zorlandığınız noktada baş edemediğinizi düşüyorsanız denediğiniz yöntemlerde başarılı olamadığınızı hissediyorsanız İzmir psikolog, İzmir psikolojik danışman, izmir pedagog gibi uzman kişilerden psikolojik destek almak sizi daha iyi hissettirecek hatta belkide yaşadığınız problemden tamamen kurtulmanızı sağlayacaktır.

İzmir Bilinç Piskoloji Danışmanlık Merkezi izmir uzman psikolog hatta izmir en iyi psikolog ekibi ile size depresyonu nasıl yenebileceğinizi, depresyon çözümlerinin en etkili yöntemlerini bilişsel ekollerle size farkındalık kazandırarak en kaliteli hizmeti sunmaktadır.