23/12/2023

Okula gitmek istemeyen çocuğa nasıl davranabilirim? 12 madde de öğrenin.

Çocuğunuz için artık okul zamanı ... Yeni bir başlangıç dönemi başlıyor...Hem sizin için hem çocuk için.

Ancak okul başladı ve bir şeyler ters mi gidiyor.

Eyvah eyvah!!!

Şimdi ne yapacağım? diyorsunuz değil mi? çok haklısınız. Kimi çocuk için okula adaptasyon süreci sancılı geçer. Anne baba olarak çocuğunuza doğru tutumları bu noktalarda göstermeniz oldukça önemli. Yine de unutmamanız gereken çok değerli bir nokta var ki böyçle bir problem yaşıyorsanız eğer bu sadece okul süreci ile ilgili değildir aynı zamanda çocuğun sizinle kurduğu bağ ve aile dinamiklerinin neler olduğuyla da ilgilidir. 

O halde gelin soru cevap şeklinde adım adım ilerleyelim.

1.Çocuğum okula gitmek istemiyor?

Çocuğunuzun okula gitmek istememesi normal bir durum adaptasyon problemide olabilir sizin çocuk ile doğduğu andan okul sürecine kadar ki ilişikinizle de ilgili olabilir.İlk olarak, çocuğunuzun endişelerini anlamaya çalışın. Onun duygularını sorarak size duygularını anlatmasına teşvik edin. Tüm bunlara rağmen yine de okul süreci san cılıysa izmir psikolog desteği almaktan çekinmeyin ve asla geç kalmayın.

2.Çocuğumun okula gitmesi için ne yapmam gerekir?

Çocuğunuza okulu keyifli hale getirmek için onunla evde geçirdiğiniz zamanların sıklığını arttırın ve kesinlikle oyun oynahyın. OLyhun çocukların duygularını yansıtmaları için çok önemli bir terapidir. Yetişkinler konuşarak çocuklar ise oyun oynayarak duygularını yansıtırlar. Çocuğunuza bu alan da kızmak yerine destek olun. Okul ile ilgili olumlu konuşmalar yapın, yeni arkadaşlıklar ve ilginç dersler hakkında olumlu hikayeler paylaşın. Ancak tüm bunları onun okulu üzerinden değil başkaları üzerinden veya hayali kahramanlar yaratarak hayal dünyasına dokunmaya çalışın. Sonuçta hiçbir şey öylesine, gerekçesi ortaya çıkmaz. Çocuk okula gitmek istemiyorsa onu korkutan, üzen, kırfan bir durum vardır. Bunu bulmaya ve bunu çözmeye odaklanın.

3.Çocuğa okul nasıl sevdirilir?

Okulu çocuk için  eğlenceli hale getirin. Örneğin, öğrenmeye yönelik oyunlar oynayın.Hikayeler anlatın. Duygularınızı paylaşın. Knedi okul süreçlerinizden bahsedin hatta sizin çocukken okula başlama hikayenizde sadece olumlu değil olumsuz anılarınızı da paylaşın. Sonuçta bizlerinde yaşadığı zorluklar varfdı ve yine de okula gitmeye evam ettik. Hatta sorunlarımızı aşabilidik. Bunları çocuğa anlagttığınızda kendi çözüm hikayesini bulmaya çalışacak ve yalnız olmadığınızda görecek. Ayrıca, çocuğunuzun sınıf arkadaşlarıyla sosyal etkileşim kurmasına yardımcı olun.

4.Çocuk okula gitmek istemezse ne yapmak gerekir?

Sakin bir şekilde çocuğunuzun endişelerini konuşun, çocuğu anlamaya çalışın. Olumlu bir okul deneyimi için çocuğa olumlu destek sağlamak oldukça önemlidir.

5.Okula gitmek istemeyen çocuğun annesi babası ne yapmalı?

Empati ile yaklaşın, onu neyin huzursuz ettiğine odaklanın ve çözüm bulma yoluna gidin. Kızmak, küsmek, öfke duymak tüm bu olumsuz duygular çocuğunuzu okuldan daha fazla itebilir ve başka sorunların oluşumuna zemin hazırlar.Çocuğunuzun hissettiklerini anlamaya çalışın. Okul deneyimini olumlu kılmak için onunla işbirliği yapın ve gerekirse öğretmenle iletişime geçin. Tüm bunlara rağmen çocuk okula gitmek istememekte diretirse izmir terapist veya izmir pedagog arayışına geçebilirsiniz. İzmir'de uzman psikolog desteği almanız bu süreçte önemli bir adım olacaktır.

6.Çocuk okula gitmek istemeyince çocuğa kızmak mı gerekir?

Hayır, çocuğa kızmak yerine anlayış göstermeniz gerekir. Ayrıca hayatımızın hiçbir evresinde buna anne babamızda dahildir kimse bize kızmamalıdır, sesini yükseltmemelidir. Çocuk savunmasız ve küçükmolduğu için çoğunlukla öfkemizi çocuğa yöneltiri ve onu birey olma kimliğinden uzaklaştırırı. Bu son derece hatalı bir davranıştır. Sorunları konuşarak çözmeye odaklanmanız oldukça önemlidir. Çocuğunuzun duygularını önemseyin ve problemini çözmeye odaklanın.

7.Çocuk okul sürecine nasıl hazırlatılır?

Evde düzenli bir rutin oluşturun, çocuğunuzla konuşun ve okula gitmenin ne kadar heyecan verici olduğunu vurgulayın. Bunu oyunlar aracılığı ile yapabilirsiniz. Sonuçta çocuk kendisini neyin beklediğini bilmeyebilir ve bu süreci ara ara çocuğunuza anlatarak onu heyecanlandırmanın yollarını bulabilirsiniz. Ancak sıkça yapılan hatalardan biri sürekli okulda çocuğu güzel şeylerin beklediğini söylemektir. Bu yanlıştır. Okula gittiği zamanlar da oyuncağını elinden alan, ona vuran, bağıran, korkutan çocuklarda olacaktır. Her çocuk ile güzel zaman geçiremeyebilir ya da her günü eğlenceli geçmeyebilir. Bu bilinçle çocuğunuza bilgiler verin.

8.Çocuğum okula gitmek istemiyor, psikolog yardımcı olabilir mi?

Evet, bir çocuk psikoloğu veya izmir pedagog, çocuğunuzun duygusal ihtiyaçlarını anlamada ve başa çıkma becerilerini geliştirmede ona yardımcı olabilir. Özellikle halledemediğimiz problemlerde bunlarla nasıl başa çıkabileceğiniz ile ilgili size anne baba tutumlarında yol gösterici olabilir.

9.Okula gitmek istemeyen bir çocuğa psikolog nasıl yardımcı olabilir?

Psikolog, çocuğunuzun endişelerini belirleyerek, ona uygun stratejiler ve destek sağlayabilir. Ayrıca, ebeveynlere çocuklarına nasıl destek olabilecekleri konusunda rehberlik edebilir.

10.Okula yeni başlayan bir çocuğun annesi babası ne yapmalı?

  • Açık iletişim kurun,
  • Çocuğunuzun okul deneyimini paylaşmasını teşvik edin.
  • Okul ile ilgili pozitif bir ortam oluşturun.
  • Evde eğlenceli öğrenme aktiviteleri yapın.
  • Kaliteli zaman geçirin.
  • Çocuğunuza zaman ayırın.
  • Onunla duyguları hakkında konuşun.

11.Okula yeni başlayan çocuk için anne baba davranışları nasıl olmalıdır?

Destekleyici olun, çocuğunuzun başarılarını takdir edin ve olumlu bir öğrenme ortamı sağlayın. Sorularına sabırla cevap vererek, onun öğrenme sürecine katılın. Yaşadığı olumsuz deneyimler de asla onu yargılamayın. Davranışlarını eleştirmeyin. Problemlerini kendisinin çözmesine olanak tanıyın bu kısımda ona rehberlik edin sorunlarını siz çözmeye çalışmayın.

12.Okula gitme sürecinde psikologdan destek alınmalı mı?

Evet, izmir uzman psikologdan destek almak, çocuğunuzun duygusal ihtiyaçlarını anlamanıza ve okula sağlıklı bir uyum sağlamasına yardımcı olabilir. Bu süreçte psikolog desteğinin önemi oldukça büyüktür. 

 

İzmir Bilinç Psikoloji Danışmanlık Eğitim Merkezi uzman psikolog, uzman çocuk psikoloğu, izmir pedagog, izmir terapist ve izmir psikolog desteğiyle yanı başınızdadır. Sizlere her zaman destek olmaya hazırdır.